Home AGD Jak wybrać okap – czy lepszy jest wyciąg, czy pochłaniacz? I dlaczego to pytanie jest źle zadane?

Jak wybrać okap – czy lepszy jest wyciąg, czy pochłaniacz? I dlaczego to pytanie jest źle zadane?

by Jacek eM
wyciąg czy pochłaniacz

Nie wiedzieć czemu okap kuchenny to taki sprzęt AGD, o którym klienci wiedzą bardzo niewiele. Ale po przeczytaniu tego wpisu będziesz wiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy okapem a wyciągiem, dlaczego i jeden, i drugi różni się od pochłaniacza. I wreszcie będziesz wiedzieć, czy jednak lepszy jest wyciąg, czy pochłaniacz.    

Już na starcie sprostuję bardzo powszechny błąd, bo często te trzy określenia stosuje się zamiennie, a to nie jest do końca prawda. Potocznie mówi się raz tak, raz inaczej, i zazwyczaj ten, kto tych określeń używa nie bardzo wie, jaki błąd popełnia.

Okap kuchenny to sprzęt AGD, który

MOŻE DZIAŁAĆ W TRYBIE WYCIĄGU ALBO POCHŁANIACZA!

 

No dobra, wyjaśniliśmy sobie podstawową kwestię, więc teraz doprecyzuję, o co tu tak dokładnie chodzi.

Bo dla niewtajemniczonych w branżę to wcale nie musi być takie oczywiste, choć de facto jest wręcz banalne – różnicę robi jedynie sposób podłączenia okapu. Czyli praktycznie każdy okap może być pochłaniaczem, lub wyciągiem.

 

Okap kuchenny w trybie pochłaniacza

Jest to okap, który działa w tzw. obiegu zamkniętym, czyli zasysa powietrze, oczyszcza je i wypuszcza oczyszczone z powrotem do pomieszczenia, z którego zostało pobrane.

 

Oczyszczanie powietrza odbywa się dzięki filtrom, które mogą być albo stałe, ale wymienne. Stałe filtry to metalowa siatka na spodzie okapu, natomiast wymienne to fizelinowe (kiedyś takie stosowano, teraz rzadziej i tylko w tym najtańszych) albo węglowe, które filtrują i pochłaniają opary czy tłuszcze przy pomocy węgla aktywnego.

Niektóre filtry można zregenerować poprzez wypiekanie w piekarniku, ale nie wolno tego robić z każdym filtrem, więc zanim się na to zdecydujecie, sprawdźcie dokładnie w instrukcji obsługi, czy jest to możliwe. To, na ile takie filtry wystarczają zależy od wielu kwestii – jak dużo gotujesz, czy masz kuchnię gazową, czy elektryczną, czy Twoja kuchnia ma dobrą wentylację itd.

 

Okap kuchenny w trybie wyciągu

Jest to okap, który został podłączony do przewodu wentylacyjnego, przez który powietrze jest następnie wyrzucane na zewnątrz budynku lub pomieszczenia (np. na strych).

 

Pracuje w tzw. obiegu otwartym, bo powietrze nie krąży po tym samym pomieszczeniu. Do poprawnego działania nie potrzebuje żadnych filtrów, a zamiast tego stałego podpięcia do dedykowanego kanału wentylacyjnego.

Ta opcja nie nadaje się do kuchni w wielkiej płycie, bo tam przeważnie w kuchni jest tylko wentylacja grawitacyjna, do której nie wolno wpinać okapu. Nie nadaje się też do nowoczesnych domów z rekuperacją, bo tam zaburza przepływ powietrza.

 

Co jest lepsze – wyciąg czy pochłaniacz?

Jak zwykle, nie ma rozwiązań idealnych, bo zarówno jedno, jak i drugie ma swoje wady i zalety.

  • pochłaniacz ma o kilkadziesiąt procent gorszą wydajność (różne źródła podają, że od 25% do nawet 35%), niż ten podłączony do wentylacji w trybie wyciągu;
  • tym samym przy pochłaniaczu w pomieszczeniu występuje większa wilgotność, bo para wodna nie jest w całości usuwana poza pomieszczenie;
  • pochłaniacz wymaga regularnej wymiany filtrów węglowych, co generuje dodatkowe koszty i zabiera czas;
  • pochłaniacz możemy zamontować w dowolnym miejscu kuchni, bo nie wymaga podłączenia do wentylacji, co nie zawsze jest takie proste, np. przy okapach wyspowych – dociągnięcie przewodów wentylacyjnych generuje dodatkowe koszty;
  • w niektórych budynkach nie da się podłączyć okapu w trybie wyciągu, np. w wielkiej płycie brak dedykowanych kominów wentylacyjnych;
  • jeśli w domku posiadasz rekuperację, to nie powinieneś podłączać okapu w trybie wyciągu;
  • przy pochłaniaczu, z biegiem czasu u ujścia kanału wentylacyjnego pojawia się zabrudzenie wyglądające trochę jak osmolenie – szczególnie widać to na jasnych sufitach.

 

Który tryb okapu wybrać?

To bardzo mocno zależy od architektury pomieszczenia, do którego ten okap ma trafić. Jeśli nie masz dedykowanego kanału wentylacyjnego, to wielkiego wyboru nie masz. Jeśli zdecydujesz się na okap blatowy, tzw. downdraft, to również możesz mieć problem z podłączeniem go do wentylacji. Podobnie przy rekuperacji, gdzie tego robić nie wolno.

Bez względu na to, czy wybierzesz podłączenie okapu w trybie pochłaniacza, czy wyciągu, to (moim zdaniem) okap w kuchni jest sprzętem niezbędnym i kupić go do kuchni trzeba.

Jeśli nie jesteś do końca przekonana, to poczytaj sobie poniższy wpis i przekonaj się sama: 

⇒Czy okap w kuchni jest potrzebny?

 

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Ci dokładnie, co to jest okap, co to jest wyciąg, a co to jest pochłaniacz i od dziś nie będzie Ci się to już mylić, ale jeśli masz jakieś pytania, to zachęcam do zadania ich w komentarzach lub mailowo na adres:
jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl

Jeśli szukasz pomocy czy porad, zapraszam Cię również do
⇒mojej grupy na facebooku.

 

 

 Na koniec mam jeszcze do Ciebie prośbę.

Bardzo mi zależy na promocji tego bloga, więc jeśli uważasz, że zawarte tu treści są wartościowe, poleć go proszę swoim znajomym, udostępniając ten wpis lub polub
⇒mój fp na Facebooku, żeby być na bieżąco.

Dzięki Tobie będę mógł dotrzeć do większej ilości osób, którym moja wiedza się przyda przy projektowaniu  i urządzaniu kuchni.

Dziękuję Ci z góry!

 

 

Wpisy o podobnej tematyce - może Cię zainteresują?

Leave a Comment