Płyty indukcyjne zdobywają coraz większa popularność i stopniowo wypierają płyty gazowe, czy ceramiczne. Ale kiedy już zdecydujesz się na zakup takowej, to za chwilę do głowy przychodzi następne pytanie – czy do płyty indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki (które pewnie są bardzo drogie)?
Właściwie, jeśli nie gotujesz na żywym ogniu nad ogniskiem, lub na takiej tradycyjnej, babcinej kuchni z paleniskiem i fajerkami, to do dyspozycji masz trzy rodzaje płyt grzejnych:
- gazową;
- ceramiczną;
- indukcyjną.
Zakładam, że mniej więcej wiesz, czym one się różnią i jak działają, więc nie będę tego opisywał, a skupię się od razu na płycie indukcyjnej, bo wokół niej narosło wiele legend i nie do końca prawdziwych lub dokładnych informacji. A chyba największą niepewność wzbudza kwestia tego, czy do płyty indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki? Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków do indukcji? Czy do płyty indukcyjnej można używać zwyczajnych garnków? Czy garnki do indukcji można myć w zmywarce?
Albo nawet częściej – czy do indukcji muszę kupować bardzo drogie garnki?
Na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi: TAK, do płyty indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki
Płyta indukcyjna nie podgrzewa potraw w tradycyjny sposób, czyli emitując ciepło (czy to poprzez spalanie gazu, czy elektryczne grzałki), a dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej, to do tych kuchenek niezbędne są garnki z dnem ferromagnetycznym, czyli ze stali lub żeliwa.
Być może pamiętasz z lekcji fizyki, że nie każdy metal jest ferromagnetyczny, czyli najprościej mówiąc nie każdy przyciąga magnes – jest to od razu najłatwiejszy test, czy nasz garnek nadaje się do indukcji. I tylko w takich garnkach pole elektromagnetyczne emitowane przez płytę grzejną będzie prawidłowo i skutecznie oddziaływać na potrawy wewnątrz garnków. To wyklucza od razu garnki wykonane w całości z miedzi, aluminium, szkła czy ceramiczne.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków do indukcji?
Przede wszystkim na to, czy to rzeczywiście są garnki przystosowane do płyty indukcyjnej. Producenci oznaczają je charakterystyczną ikonką cewki elektromagnetycznej (taka „spiralka”) i/lub napisem „induction”.
W tej chwili na rynku są garnki, które mogą być wykonane z materiałów nie będących ferromagnetykiem (np. lekkie aluminiowe, czy szlachetne miedziane), ale mające kilkuwarstwowe dno (warstwa ferromagnetyczna pomiędzy innymi np. aluminium).
Ważne jest również, aby dno garnka było jak najbardziej płaskie, bo wtedy bardzo dokładnie przylega ono do powierzchni płyty grzejnej optymalnie wykorzystując energię elektryczną cewki w płycie do podgrzewania potraw wewnątrz naczynia.
W garnkach przystosowanych do płyty indukcyjnej ważna jest także ich średnica – aby płyta nie reagowała na zbyt małe przedmioty, jak np. łyżeczka czy pierścionek na palcu, ma ona odpowiednie zabezpieczenia wykrywające wielkość (średnicę) przedmiotu ponad cewką. Z tego powodu garnek o zbyt małej średnicy może nie „wystartować” na polu przeznaczonym na garnki większe i odwrotnie.
Pozostałe wymagania są w zasadzie takie same, jak dla „normalnych” garnków, czyli np.:
- możliwość mycia w zmywarce;
- uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa;
- możliwość wstawiania np. do piekarnika czy mikrofali;
- wyprofilowane krawędzie garnka ułatwiające odcedzanie (z odpowiednio wykonanymi pokrywkami);
- odczepiana rączka;
- nieprzywierająca powłoka, np. teflonem czy ceramiką;
- i co tam jeszcze sobie zamarzysz :).
Czy do indukcji muszę kupować bardzo drogie garnki?
Ponieważ nie dorobiłem się jeszcze współpracy z Zepterem, Berghoffem czy Gerlachem 🙂 , to odpowiem:
NIE.
Do indukcji garnki nie muszą być drogie.
Tak właściwie „zwyczajne” emaliowane garnki też się nadadzą do indukcji, pod warunkiem oczywiście, że mają ferromagnetyczne dno (czyli przyciągną magnes).
I to jest jedyny warunek, jakie garnki do płyty indukcyjnej MUSZĄ spełniać.
A poniżej kilka niedrogich, ale sprawdzonych propozycji (przeze mnie osobiście, albo przez moich klientów):
Przeważnie pytanie o garnki pojawia się wtedy, kiedy albo się przeprowadzasz do nowego budownictwa, gdzie albo gazu nie ma w ogóle, albo poza nim jest też tzw. „siła”, czyli instalacja trójfazowa, ewentualnie nie zmieniasz mieszkania, ale zmieniasz kuchnię i zastanawiasz się, czy nie przejść aby na indukcję, tylko poza wyborem garnków martwisz się jeszcze, czy można indukcję podpiąć u Ciebie w starszym budownictwie, gdzie masz 230V w gniazdkach, a nie masz „siły”.
Zajrzyj tutaj, jeśli nie wiesz: ⇒Czy można podłączyć indukcję pod 230V?
Oczywiście przy zakupie kieruj się ZAWSZE osobistymi wymaganiami, preferencjami czy po prostu tym, które garnki Ci się spodobają. A, no i zawartością portfela.
Mam nadzieję, że teraz kwestia wyboru garnków do płyty indukcyjnej przestanie być dla Ciebie problemem, ale jeśli masz jakiekolwiek pytania, to zachęcam do zadania ich w komentarzach lub mailowo na adres:
jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl
Jeśli szukasz pomocy czy porad, zapraszam Cię również do
⇒mojej grupy na facebooku.
Na koniec mam jeszcze do Ciebie prośbę.
Bardzo mi zależy na promocji tego bloga, więc jeśli uważasz, że zawarte tu treści są wartościowe, poleć go proszę swoim znajomym, udostępniając ten wpis lub polub
⇒mój fp na Facebooku, żeby być na bieżąco.
Dzięki Tobie będę mógł dotrzeć do większej ilości osób, którym moja wiedza się przyda przy projektowaniu i urządzaniu kuchni.
Dziękuję Ci z góry!