Siadasz nad projektem swojego nowego mieszkania. Stwierdzając, że kuchnia jest najważniejszym i najdroższym pomieszczeniem, zaczynasz od niej właśnie. A konkretniej od lodówki. Tylko co znaczą te wszystkie No Frost, French Door czy Side by Side? Odczarowuję te tajemnicze parametry lodówki.
W dzisiejszych czasach zakup sprzętu AGD, choć wydaje się prosty, wcale taki prosty nie jest. Masz do wyboru dziesiątki, jeśli nie setki modeli od kilkudziesięciu producentów. I bądź tu mądra…
Gdyby różniły się tylko wyglądem czy ceną, to byłoby zdecydowanie prościej wybrać – w końcu wiesz, co Ci się podoba i na co Cię stać. Ale co oznaczają te wszystkie tajemnicze nazwy? Na co zwracać uwagę? Co jest warte dopłacenia paru groszy, a co jest tylko bajerem i gadżetem?
Na pytanie, czy wybrać lodówkę wolnostojącą, czy do zabudowy odpowiadam we wpisie:
Z kolei jeśli nie wiesz, czego tak naprawdę chcesz od lodówki, to kliknij tu i zadaj sobie pytanie:
Powyższe wpisy bardzo dokładnie poruszają temat wyboru lodówki, ale nie wyjaśniają tych wszystkich tajemniczych pojęć, które producenci podają jako wyposażenie lub parametry urządzenia. Postaram się w tym wpisie zmierzyć z tymi najbardziej popularnymi – wpis jest jak najbardziej rozwojowy, więc jeśli spotkasz się z czymś, czego ja nie ująłem, a o co chcesz dopytać, to śmiało pytaj w komentarzach lub mailowo na jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl.
Wymiary i pojemność lodówki
Tutaj cudów nie ma i te pierwsze są podawane zazwyczaj w milimetrach, ta druga zaś w litrach – im większe wartości, tym większe urządzenie i więcej w nim miejsca.
Dla czteroosobowej rodziny przyjmuje się za wystarczającą chłodziarko-zamrażarkę o pojemności łącznej 200-230 litrów, szerokości 60cm i wysokości ok. 180-190cm.
Klasa energetyczna lodówki
To te tajemnicze plusiki przy literce A. Na chwilę obecną najwyższa (najlepsza) klasa dla urządzeń chłodzących to A+++, która idzie w dół do B, która już wcina prąd na potęgę). Założenie jest takie, że im więcej plusików, tym lodówka bardziej oszczędna, ale i przeważnie droższa. Na pytanie, po jakim czasie Ci się ta różnica zwróci i czy warto dopłacić, musisz sobie odpowiedzieć sama po przeliczeniu kosztów deklarowanego przez producenta zużycia energii urządzenia (i dorzuć tak z 10% dla bezpieczeństwa).
Klasa klimatyczna lodówki
Ten parametr określa zakres temperatury otoczenia, w jakiej sprzęt chłodniczy pracuje poprawnie i optymalnie. W naszym klimacie zaleca się sprzęty z symbolem SN (klasa rozszerzona umiarkowana, od +10°C do +32°C) lub N (klasa umiarkowana, od +16°C do +32°C). Jeśli kupujesz chłodziarkę w Polsce, to właściwie tym parametrem nie musisz się przejmować, bo urządzenia nie spełniające tych norm nie są dopuszczane do sprzedaży.
Poziom hałasu
Podawany jest w decybelach [dB]. Standardowo w lodówkach to 40-44 dB.
Modele poniżej 38 dB uznawane są za bardzo ciche.
Różnica wydaje się niewielka, ale decybel jest jednostką logarytmiczną, więc rzeczywisty wzrost hałasu o 1 decybel oznacza tak naprawdę wzrost o 26% w stosunku do stanu wcześniejszego. Średnio co 3 dB hałas się podwaja, czyli taka o głośności 41 dB jest dwa razy głośniejsza od tej 38 dB, a 44 dB już cztery razy.
Side by Side, French Door – co to znaczy?
To nic innego, jak typ podziału frontów w tej takiej dużej lodówce wolnostojącej.
Side by Side to dwudrzwiowa lodówka, której jedna połowa (zazwyczaj lewa) to zamrażarka, a druga to chłodziarka. Czasami ten podział jest symetryczny, czasami jedna część jest mniejsza, ale zasada jest prosta – po jednej stronie od góry do dołu jeden typ urządzenia oddzielony od drugiego stałą przegrodą.
French Door to lodówka, która w górnej części ma jedną wielką komorę bez przegrody z drzwiami otwieranymi na boki, a na dole zazwyczaj szuflady – albo kilka wewnętrznych schowanych za wysokim frontem, albo ich podział widać też na zewnątrz.
Multizone, Flex Zone – co to takiego?
W dużych chłodziarkach wolnostojących ostatnimi czasy odchodzi się od podziału opisanego powyżej i lodówkę dzieli się na 3 lub 4 strefy. Zazwyczaj górna to chłodziarka bez podziału na środku, jak w modelu French Door, ale na dole ma dwie osobne komory jak w modelu Side by Side. Modele z powyższymi funkcjami pozwalają nam sterować tym, czym jedna z dolnych komór ma być – chłodziarką, komorą ZERO, czy zamrażarką.
UltraFresh, FullFresh, SuperFresh, hyperFresh, FreshZone, Everfresh itd.
Czyli mówiąc krótko komora ZERO. To specjalna szuflada, w której utrzymywane są warunki odpowiednie do tego, aby warzywa, owoce, mięso, sery, ryby i wędliny nie wysychały i dłużej zachowały swoją świeżość i wygląd, czyli temperatura obniżona w okolice 0°C oraz podwyższona wilgotność. Niektórzy producenci mają w takiej komorze również specjalne światło, które podtrzymuje procesy fotosyntezy, aby warzywa były dłużej świeże. Dlaczego nie można tak w całej chłodziarce? Ano dlatego, że jest No Frost.
Natomiast co to jest No Frost wyjaśniam w osobnym wpisie:
Mam nadzieję, że pomogłem rozszyfrować te najbardziej popularne nazwy, parametry i określenia, jakie producenci lodówek umieszczają w swoich urządzeniach.
Mam nadzieję, że od teraz parametry lodówki przestaną być tajemnicą, ale jeśli masz jakieś pytania, to zachęcam do zadania ich w komentarzach lub mailowo na adres:
jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl
Jeśli szukasz pomocy czy porad, zapraszam Cię również do
⇒mojej grupy na facebooku.
Mam jeszcze prośbę o łapkę w górę ;), czyli
⇒polub mój fanpejdż na Facebooku
⇒obserwuj mój profil na Instagramie