Home AGD Co oznaczają parametry lodówki?

Co oznaczają parametry lodówki?

by Jacek eM
parametry lodówki

Siadasz nad projektem swojego nowego mieszkania. Stwierdzając, że kuchnia jest najważniejszym i najdroższym pomieszczeniem, zaczynasz od niej właśnie. A konkretniej od lodówki. Tylko co znaczą te wszystkie No Frost, French Door czy Side by Side? Odczarowuję te tajemnicze parametry lodówki. 

W dzisiejszych czasach zakup sprzętu AGD, choć wydaje się prosty, wcale taki prosty nie jest. Masz do wyboru dziesiątki, jeśli nie setki modeli od kilkudziesięciu producentów. I bądź tu mądra…

Gdyby różniły się tylko wyglądem czy ceną, to byłoby zdecydowanie prościej wybrać – w końcu wiesz, co Ci się podoba i na co Cię stać. Ale co oznaczają te wszystkie tajemnicze nazwy? Na co zwracać uwagę? Co jest warte dopłacenia paru groszy, a co jest tylko bajerem i gadżetem?

 

Na pytanie, czy wybrać lodówkę wolnostojącą, czy do zabudowy odpowiadam we wpisie: 

⇒Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca – którą wybrać?

Z kolei jeśli nie wiesz, czego tak naprawdę chcesz od lodówki, to kliknij tu i zadaj sobie pytanie: 

⇒Jak wybrać lodówkę?

 

Powyższe wpisy bardzo dokładnie poruszają temat wyboru lodówki, ale nie wyjaśniają tych wszystkich tajemniczych pojęć, które producenci podają jako wyposażenie lub parametry urządzenia. Postaram się w tym wpisie zmierzyć z tymi najbardziej popularnymi – wpis jest jak najbardziej rozwojowy, więc jeśli spotkasz się z czymś, czego ja nie ująłem, a o co chcesz dopytać, to śmiało pytaj w komentarzach lub mailowo na jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl.

 

Wymiary i pojemność lodówki

Tutaj cudów nie ma i te pierwsze są podawane zazwyczaj w milimetrach, ta druga zaś w litrach – im większe wartości, tym większe urządzenie i więcej w nim miejsca.

Dla czteroosobowej rodziny przyjmuje się za wystarczającą chłodziarko-zamrażarkę o pojemności łącznej 200-230 litrów, szerokości 60cm i wysokości ok. 180-190cm. 

 

Klasa energetyczna lodówki

To te tajemnicze plusiki przy literce A. Na chwilę obecną najwyższa (najlepsza) klasa dla urządzeń chłodzących to A+++, która idzie w dół do B, która już wcina prąd na potęgę). Założenie jest takie, że im więcej plusików, tym lodówka bardziej oszczędna, ale i przeważnie droższa. Na pytanie, po jakim czasie Ci się ta różnica zwróci i czy warto dopłacić, musisz sobie odpowiedzieć sama po przeliczeniu kosztów deklarowanego przez producenta zużycia energii urządzenia (i dorzuć tak z 10% dla bezpieczeństwa).

 

Klasa klimatyczna lodówki

Ten parametr określa zakres temperatury otoczenia, w jakiej sprzęt chłodniczy pracuje poprawnie i optymalnie. W naszym klimacie zaleca się sprzęty z symbolem SN (klasa rozszerzona umiarkowana, od +10°C do +32°C) lub N (klasa umiarkowana, od +16°C do +32°C). Jeśli kupujesz chłodziarkę w Polsce, to właściwie tym parametrem nie musisz się przejmować, bo urządzenia nie spełniające tych norm nie są dopuszczane do sprzedaży.

 

Poziom hałasu

Podawany jest w decybelach [dB]. Standardowo w lodówkach to 40-44 dB.

Modele poniżej 38 dB uznawane są za bardzo ciche.

Różnica wydaje się niewielka, ale decybel jest jednostką logarytmiczną, więc rzeczywisty wzrost hałasu o 1 decybel oznacza tak naprawdę wzrost o 26% w stosunku do stanu wcześniejszego. Średnio co 3 dB hałas się podwaja, czyli taka o głośności 41 dB jest dwa razy głośniejsza od tej 38 dB, a 44 dB już cztery razy.

 

Side by Side, French Door – co to znaczy?

To nic innego, jak typ podziału frontów w tej takiej dużej lodówce wolnostojącej.

Side by Side to dwudrzwiowa lodówka, której jedna połowa (zazwyczaj lewa) to zamrażarka, a druga to chłodziarka. Czasami ten podział jest symetryczny, czasami jedna część jest mniejsza, ale zasada jest prosta – po jednej stronie od góry do dołu jeden typ urządzenia oddzielony od drugiego stałą przegrodą.

French Door to lodówka, która w górnej części ma jedną wielką komorę bez przegrody z drzwiami otwieranymi na boki, a na dole zazwyczaj szuflady – albo kilka wewnętrznych schowanych za wysokim frontem, albo ich podział widać też na zewnątrz.

 

Multizone, Flex Zone – co to takiego?

W dużych chłodziarkach wolnostojących ostatnimi czasy odchodzi się od podziału opisanego powyżej i lodówkę dzieli się na 3 lub 4 strefy. Zazwyczaj górna to chłodziarka bez podziału na środku, jak w modelu French Door, ale na dole ma dwie osobne komory jak w modelu Side by Side. Modele z powyższymi funkcjami pozwalają nam sterować tym, czym jedna z dolnych komór ma być – chłodziarką, komorą ZERO, czy zamrażarką.

 

UltraFresh, FullFresh, SuperFresh, hyperFresh, FreshZone, Everfresh itd.

Czyli mówiąc krótko komora ZERO. To specjalna szuflada, w której utrzymywane są warunki odpowiednie do tego, aby warzywa, owoce, mięso, sery, ryby i wędliny nie wysychały i dłużej zachowały swoją świeżość i wygląd, czyli temperatura obniżona w okolice 0°C oraz podwyższona wilgotność. Niektórzy producenci mają w takiej komorze również specjalne światło, które podtrzymuje procesy fotosyntezy, aby warzywa były dłużej świeże. Dlaczego nie można tak w całej chłodziarce? Ano dlatego, że jest No Frost.

Natomiast co to jest No Frost wyjaśniam w osobnym wpisie: 

⇒No Frost – co to dokładnie jest i czy warto to mieć?

 

Mam nadzieję, że pomogłem rozszyfrować te najbardziej popularne nazwy, parametry i określenia, jakie producenci lodówek umieszczają w swoich urządzeniach.

 

Mam nadzieję, że od teraz parametry lodówki przestaną być tajemnicą, ale jeśli masz jakieś pytania, to zachęcam do zadania ich w komentarzach lub mailowo na adres:
jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl

Jeśli szukasz pomocy czy porad, zapraszam Cię również do
⇒mojej grupy na facebooku.

 

 

 Na koniec mam jeszcze do Ciebie prośbę.

Bardzo mi zależy na promocji tego bloga, więc jeśli uważasz, że zawarte tu treści są wartościowe, poleć go proszę swoim znajomym, udostępniając ten wpis lub polub
⇒mój fp na Facebooku, żeby być na bieżąco.

Dzięki Tobie będę mógł dotrzeć do większej ilości osób, którym moja wiedza się przyda przy projektowaniu  i urządzaniu kuchni.

Dziękuję Ci z góry!

 

 

Wpisy o podobnej tematyce - może Cię zainteresują?

Leave a Comment