Home AGD Co obniża wydajność okapu?

Co obniża wydajność okapu?

by Jacek eM
Co obniża wydajność okapu

Okap kuchenny to jeden z tych sprzętów AGD, których właściwie w kuchni nie zauważamy, a już na pewno bardzo mało o nim wiemy. A dobrze dobrany i wydajny okap znacząco poprawia jakość pracy, oraz wpływa na czystość i higienę w kuchni.  A nawet jeśli dobierzemy go dobrze, to zawsze może wydarzyć się coś, co obniża wydajność okapu.  

W jednym z poprzednich wpisów wyjaśniałem Ci, dlaczego okap w kuchni jest potrzebny, choć właściwie nie wymuszają tego żadne istniejące w Polsce przepisy. Pokazałem również, jak dobrać wydajność do pomieszczenia kuchennego.

Dzisiaj będziesz mogła poczytać o tym, co obniża wydajność okapu, nawet jeśli jest on dobrze dobrany.

Jeśli się zastanawiasz, czy w ogóle potrzebujesz w kuchni okapu, to przeczytaj: 

⇒Po co mi okap w kuchni?

A jeśli dojdziesz do wniosku, że jest Ci potrzebny, ale nie wiesz, jak dobrać wydajność, to kliknij tu:

⇒Jak dobrać wydajność okapu do pomieszczenia? (+ kalkulator, który policzy ją za Ciebie)

 

Wyciąg vs pochłaniacz

I znowu, żeby nie rozbudowywać za bardzo wpisu, odeślę Cię do wpisu o tym, czym się różni okap zamontowany w trybie wyciągu od tego, zamontowanego w trybie pochłaniacza.

⇒Co jest lepsze, wyciąg czy pochłaniacz? I dlaczego to to samo, co okap?

 

Jeśli nie masz czasu czytać, to w skrócie – wyciąg to okap podłączony na stałe do wentylacji, pochłaniacz to okap z filtrami węglowymi wydmuchujący oczyszczone powietrze do pomieszczenia.

Okap w trybie pochłaniacza z filtrami węglowymi na starcie ma o kilkadziesiąt procent gorszą wydajność, niż ten podłączony do wentylacji w trybie wyciągu (różne źródła podają, że od 25% do nawet 35%). Czyli już na etapie projektowania decydujesz, czy okap będzie pracował z pełną wydajnością, czy nie.

UWAGA!!

Jeśli masz u siebie rekuperację, to nie wolno montować okapu w trybie wyciągu bez konsultacji z projektantem rekuperacji, gdyż zaburza on cyrkulację powietrza. W tej sytuacji albo wydajność okapu musi być uwzględniona już na etapie projektu, albo musi on pracować w trybie pochłaniacza (i tak wtedy zalecam porozmawiać o tym z osobą od rekuperacji).

 

Sposób podłączenia do kanałów wentylacyjnych

Jest to czynnik, który ma ogromny wpływ na wydajność okapu, oraz na jego głośność, dlatego że przy pracy tego urządzenia hałasuje nie tylko silnik w nim umieszczony, ale również powietrze tłoczone przez kanały wentylacyjne. Na co zwrócić uwagę?

Okap powinien mieć swój osobny, dedykowany kanał wentylacyjny, do którego wpina się urządzenie – nic wtedy nie zakłóca cyrkulacji powietrza, a zapachy pochłonięte znad płyty kuchennej nie roznoszą się po innych pomieszczeniach. Niestety, w większości starszych mieszkań w wielkiej płycie kanał wentylacyjny w kuchni jest tylko jeden i jest to wentylacja grawitacyjna – zgodnie z przepisami nie wolno do niego wpinać urządzeń wymuszających obieg powietrza.

Przekrój (średnica) kanału wentylacyjnego nie może być mniejsza, niż zalecana przez producenta. Dla wydajnych okapów jest to przeważnie kanał okrągły o średnicy ø150mm. W przypadku, gdy nie ma miejsca na tak duże rury, można zastosować przewody prostokątne o tym samy przekroju.

Im więcej zakrętów, załamań czy redukcji ze średnicy większej, na mniejszą, tym okap mniej wydajnie pracuje. I tutaj również rośnie hałas powietrza, które załamuje się na przeszkodach. Szczególnie ważny jest wylot z okapu – zaleca się, żeby pierwszy zakręt był nie wcześniej, niż 80cm od okapu.

Okap pracuje dużo wydajniej po zastosowaniu gładkich, plastikowych lub metalowych rur, zamiast elastycznych tzw. spiro. Nie każdy wie o tym, że istnieją specjalne rury pochłaniające hałas i wpływające na wydajność – niestety, są bardzo drogie.

 

Zabrudzone kratki okapu i otwory dolotowe

Podczas gotowania, zwłaszcza na kuchniach gazowych, na okapie osadza się tłusty osad, który zatyka kratki okapu, co powoduje spadek wydajności i wzrost hałasu. Kratkę należy czyścić na bieżąco, w zależności od stopnia zabrudzenia – zaleca się nie rzadziej, niż raz na pół roku.

Wymieniać regularnie należy również filtry węglowe w okapie – tutaj, w zależności od intensywności użytkowania i tego, czy używamy płyty gazowej, czy indukcyjnej, zaleca się to robić co 3-6 miesięcy.

UWAGA!!

Na chwilę obecną większość producentów okapów produkuje je tak, aby kratki wentylacyjne (ale nie filtry węglowe!) dało się umyć bez większych problemów w zmywarce.

 

Z kolei filtry węglowe u niektórych producentów można regenerować w piekarniku, poprzez ich wygrzewanie w odpowiedniej temperaturze (sprawdź w instrukcji). 

 

Nieprawidłowy lub niedokładny montaż

Zamontowany solidnie okap, czy to do ściany, czy do szafki, czy do sufitu, nie będzie wpadał w drgania, co z jednej strony powoduje jego hałas, a z drugiej pogarsza jakość pracy. Zwiększa również ryzyko rozszczelnienia podłączenia do wentylacji.

 

Podsumowując

To, czy okap pracuje wydajnie i prawidłowo zależy od wielu czynników, zaczynając od projektu, poprzez montaż, na właściwym dbaniu o urządzenie i pielęgnacji kończąc.

 

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu już wiesz, na co zwracać uwagę, żeby okap posłużył Ci długo i bezawaryjnie. Jeśli masz jednak jakieś pytania, to zachęcam do ich zadania w komentarzach lub mailowo na adres:
jacek@zaprojektujsobiekuchnie.pl

Jeśli szukasz pomocy czy porad, zapraszam Cię również do
⇒mojej grupy na facebooku.

 

 

 Na koniec mam jeszcze do Ciebie prośbę.

Bardzo mi zależy na promocji tego bloga, więc jeśli uważasz, że zawarte tu treści są wartościowe, poleć go proszę swoim znajomym, udostępniając ten wpis lub polub
⇒mój fp na Facebooku, żeby być na bieżąco.

Dzięki Tobie będę mógł dotrzeć do większej ilości osób, którym moja wiedza się przyda przy projektowaniu  i urządzaniu kuchni.

Dziękuję Ci z góry!

 

 

Wpisy o podobnej tematyce - może Cię zainteresują?

Leave a Comment